Taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut nyt yksissä kansissa

Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirja lukijan kädessä.

Taloyhtiömaailman riitatilanteissa ratkaisu ei aina löydy suoraan laista, vaan tapausta tulkitaan usein myös aiemman oikeuskäytännön mukaan. Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirjaan on koottu kaikki merkittävät taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut.

Tuomioistuinratkaisuja ei kootusti missään muualla

Taloyhtiöitä koskevia riitoja ratkotaan tuomioistuimissa vuodesta toiseen. Uutuuskirjaan Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä (Kiinteistömedia Oy) on koottu taloyhtiöihin liittyvät ratkaisut korkeimmasta oikeudesta, korkeimmasta hallinto-oikeudesta sekä hovi- ja hallinto-oikeuksista viimeisen sadan vuoden ajalta. Kirjan ovat kirjoittaneet ja ratkaisut koonneet asianajaja, OTM Joel Sariola ja kiinteistölakimies, OTM Juuso Laurila.

– Otimme mukaan kaikki ratkaisut, koska halusimme kirjan muodostavan mahdollisimman oikean kuvan siitä, millaisia ratkaisuja tuomioistuimissa annetaan. Jätimme pois ainoastaan ratkaisut, joilla ei ole nykylain aikana merkitystä, kertovat Sariola ja Laurila.

Kirja on ainutlaatuinen, sillä taloyhtiöitä koskevia tuomioistuinratkaisuja ei löydy kootusti mistään muualta. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2005, ja nyt ilmestyy kirjan uusittu painos.

– Tässä 17 vuoden aikana on ehtinyt tulla paljon uutta oikeuskäytäntöä, ja itse asunto-osakeyhtiölakikin on muuttunut, joten kirja oli tarpeen päivittää, kirjailijat kertovat.

Riitatilanteissa ratkaisu löytyy usein oikeuskäytännöstä

Tuomioistuinratkaisuista koostuva kokoelma on ammattilaisille iso apu, koska monissa riitatilanteissa ratkaisua joudutaan hakemaan lain ohella oikeuskäytännöstä. Se, että ratkaisut löytyvät kootusti ja aihepiireiltään ryhmiteltyinä yhdestä teoksesta, helpottaa merkittävästi tiedonhakua.

– Asunto-osakeyhtiölaissa ei määritellä tarkasti esimerkiksi osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatetta, johon vedotaan lähes kaikissa kanteissa. Tällöin nimenomaan oikeuskäytännöllä on merkitystä. Tuomioistuinten ratkaisuista näkee, miten oikeusoppineet ovat tulkinneet periaatetta riitatilanteissa, Joel Sariola kertoo.

Kirja on suureksi avuksi etenkin isännöitsijöille ja kiinteistöalan juristeille, koska se kertoo, miten lain säännöksiä on sovellettu käytännössä ja mitä asioita tuomioistuimet painottavat ratkaisuissaan. Kirjan avulla voi punnita, onko omalla kanteella mahdollisuuksia menestyä oikeudessa.

– Käytän itsekin työssäni tätä kirjaa, koska sen avulla asiakkaalle pystyy helposti osoittamaan, että asiasta joko löytyy samankaltainen ratkaisu tai että oikeuskäytäntöä ei ole, Juuso Laurila.

Joel Sariola työskentelee asianajajana Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä. Juuso Laurila työskentelee kiinteistölakimiehenä Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:ssä.

Tutustu Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirjaan >>

Samankaltaisia uutisia

Rakentavaa sanottavaa.

Ostoskori
Scroll to Top