Psst! Seuraavakin käänne tulee üllätüksenä!

Tilikirjat ovat kiinni, ja nyt sen voi todeta: Kiinteistömedian vuosi 2023 oli kasvun vuosi. Liikevaihtomme kasvoi +11 %. Se oli firmamme rautaisilta ammattilaisilta mainio saavutus.

Erityisesti haluan mainita uudistuneen Vastuunjako-tuoteperheemme, johon digitaalisten tietopalvelujen lisäksi kuuluu painettuja oppaita. Tietosisältöjemme myynti kasvoi yli +30 %! Myös Taloyhtiö2023-tapahtuma oli menestys. Harvoin saa niin kiittävää palautetta vierailijoilta ja näytteilleasettajilta.

Mutta, mutta… kasvua toki pitikin tulla. Ne (neljä ihmistä ja yksi mäyräkoira), jotka lukivat viimevuotisen vuosikatsaukseni, ehkä muistavat, että muutimme taannoin digipalvelujemme kirjanpitotapaa. Jaksotuksen takia vuoden 2022 liikevaihtoa siirtyi seuraavalle vuodelle. Vertailujakso oli siis ”keinotekoisen” heikko, ja nyt osaltaan palasimme normaalille tasollemme.

Lisäksi lähes kaiken hinta nousi yleisen inflaation mukana, niin myös meidän hintamme. Kustannusten nousu näkyi yhtä kaikki tuloksessamme: hieman yli 2 %:n liikevoittotaso oli odotuksiamme huonompi.

Yes, but… -mietteitä päättyneestä vuodesta minulla on toisestakin syystä. Kiinteistö- ja rakentamisalalla viime vuosi meni kriisitunnelmissa. Asuntonäytöistä katosivat ostajat. Monen taloyhtiön talous oli ja on jatkossakin tiukilla. Kasvukeskusten ulkopuolella peruskorjauksiin on jo vaikea saada lainaa. Euroissa mitattuna rakentaminen sukelsi viime vuonna –10 %. Pari isoa rakennusfirmaa meni nurin.

Moni alan yritys on kertonut vaikeuksista, mutta eivät suinkaan kaikki. Osalla Kiinteistömedian asiakkaista menee taantumassakin kohtuullisesti. Johdattelevasti haluaisinkin ajatella, että media- ja tapahtumamarkkinointi ei vain lisää myyntiä noususuhdanteessa vaan myös suojaa sitä laskusuhdanteessa (vink, vink 😉 ).

Osa KiRa-yritysten ongelmista johtuu toki alan luonteesta. Ala ylireagoi suhdanteisiin ja seuraa niitä viiveellä. Kun taloudessa menee kovaa, rakentamisessa menee vielä kovempaa ja liian pitkään. Ja kun tullaan alas, rakentaminen tekee äkkijarrutuksen, aina vähän myöhässä.

Mietteliäänä katselenkin nyt rakennuslupien määriä. Asuinrakentamisessa ne ovat laskeneet jopa yli –60 %. Näin vähän asuntoja rakennettiin viimeksi 1940-luvun lopulla, siis maailmansodan jälkeen. Tänk på det!

Samaan aikaan maahan- ja maassamuutto jatkuu ja pakkaa etenkin PK-seudulle koko ajan uusia kaupunkilaisia, suhdanteista riippumatta. Ei tarvitse olla kovinkaan etevä selvännäkijä ennustaakseen, että jo 1–2 vuodessa aletaan puhua asuntopulasta. Siihen mennessä korotkin ovat todennäköisesti laskeneet nykyisestä — ja kas! kaikki lähtevät yhtaikaa toteuttamaan patoutuneita asumistarpeitaan ja -haaveitaan. Silloin sekä omistus- että vuokra-asuntojen hinnat ampaisevat nousuun.

Kuten aina taitekohdissa, tulevaisuus on jo täällä muttei jakaudu kaikille tasaisesti. Osa jää lähtötelineisiin. Siksi kannattaisi investoida tulevaan juuri nyt, kun vielä hermoillaan, oli sitten kyse talon peruskorjauksista, omasta kämpästä, yhtiön markkinoinnista tai itse kunkin omasta osaamisesta.

Seuraavaa, jälleen kerran täydellisenä üllätüksenä tulevaa käännettä odotellessamme esitän lämpimät kiitokset kollegoilleni, asiakkaillemme ja kumppaneillemme: menihän se 2023 sittenkin ihan hyvin! 🙂

Terveisin, / Mvh, / Regards,

– OM

Kirjoittaja on Kiinteistömedia Oy:n toimitusjohtaja.

Samankaltaisia uutisia

Rakentavaa sanottavaa.

Scroll to Top