Yhtiökokous on taloyhtiön tärkein kokous, jossa päätetään muun muassa vastikkeiden suuruudesta ja tulevista korjaushankkeista. Varsinainen yhtiökokous on lain mukaan pidettävä 6 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Yleensä se pidetään maalis-huhtikuussa. Kokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua, ja huolellisella valmistautumisella kokouksesta saa enemmän irti. Poimi alta vinkit yhtiökokoukseen!
Miksi yhtiökokoukseen kannattaa osallistua?
Yhtiökokous on osakkaalle tilaisuus, jossa pääsee konkreettisesti vaikuttamaan oman yhtiön asioihin ja kysymään niistä tarvittaessa lisää.
Yhtiökokouksessa osakkaat päättävät muun muassa seuraavista asioista:
- tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vahvistaminen
- talousarvio ja vastikkeiden suuruus
- hallituksen jäsenten valinta
- vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja isännöitsijälle
- tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan valinta.
Yhtiökokouksessa päätetään vähintään laissa tai yhtiöjärjestyksessä mainituista asioista. Myös muista asioista voidaan päättää, kunhan niistä on maininta kokouskutsussa. Yhtiökokous on se yhtiön toimielin, joka päättää esimerkiksi korjaushankkeiden aloittamisesta.
Yhtiökokouksessa esitetään myös hallituksen kunnossapitotarveselvitys sekä selvitys tehdyistä merkittävistä kunnossapito- ja muutostöistä. Osakas saa siis kokouksessa mm. ennakkotietoa tulevista korjaushankkeista.
Yhtiökokouksessa pääsee myös tutustumaan ja tapaamaan naapureita.
Miten kokoukseen voi valmistautua?
Yhtiökokouskutsu tulee osakkaalle hyvissä ajoin (viimeistään 2 viikkoa ennen kokousta). Yleensä kutsun mukana tulevat myös esityslista, hallituksen päätösehdotukset sekä kokouksessa käsiteltävät asiakirjat, kuten yhtiön tilinpäätös, toimintakertomus ja tilin- tai toiminnantarkastuskertomus.
Osakkaan kannattaa lukea yhtiökokousasiakirjat etukäteen läpi ja kirjata ylös itseä mietityttävät asiat. Epäselvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan jo ennen kokousta.
Myös kokouskäytännöt kannattaa kerrata ennen kokousta. Huolellinen valmistautuminen parantaa mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon ja keskusteluun taloyhtiön yhteisistä asioista.
Mitä jos kokoukseen ei pääse?
Jos kokoukseen ei pääse, osakas voi valtuuttaa toisen henkilön (esim. naapurin) osallistumaan puolestaan ja käyttämään äänioikeuttaan.
Valtuutus kannattaa tehdä kirjallisella valtakirjalla.
Ota asiantuntevat oppaat avuksesi!
Kiinteistömedian oppaat auttavat yhtiökokoukseen valmistautumisessa. Niistä saat tietoa yhtiökokouksesta, siellä päätettävistä asioista sekä osakkaan vaikutusmahdollisuuksista. Samalla saat varmuutta osallistua keskusteluun ja päätöksentekoon. Myös yhtiökokouksen puheenjohtajalle on nyt saatavilla opas kokouksen johtamiseen! Tutustu ja tilaa: