Ihmisiä yhtiökokouksessa istumassa

Tulossa vuoden tärkein kokous: osallistu taloyhtiösi tulevaisuuden rakentamiseen!

Yhtiökokous tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden vaikuttaa oman asunnon arvoon ja osallistua päätöksentekoon taloyhtiössä. Kokosimme alle vinkit yhtiökokouksen järjestämiseen sekä osakkaille houkuttimet osallistua kokoukseen. Oppaistamme saat kaikki tarvittavat tiedot yhtiökokoukseen. Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille 20 % alennus oppaista (lue lisää).

Älä jätä väliin tilaisuuttasi vaikuttaa – osallistu yhtiökokoukseen!

Hallitus: Yhtiökokouksen suunnitteluun kannattaa panostaa

Oikein suunniteltu ja toteutettu yhtiökokous varmistaa, että jokaisella osakkaalla on mahdollisuus osallistua päätöksentekoon ja tulla kuulluksi. Lue alta hallituksen vinkit yhtiökokouksen järjestämiseen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

  • Hallituksen ja isännöitsijän tulee aloittaa yhtiökokouksen suunnittelu hyvissä ajoin ennen varsinaista kokousta.
  • Lähettäkää kutsut ja esityslista osakkaille ajoissa. Varmistakaa, että kaikilla osakkailla on mahdollisuus osallistua kokoukseen, oli sitten kyseessä fyysinen kokouspaikka tai etäosallistuminen.
  • Hallituksen tulee valmistella käsiteltävät asiat huolellisesti ja laatia päätösesitykset valmiiksi.
  • Varmistakaa, että kaikki tarvittavat materiaalit ovat saatavilla sekä fyysisesti että digitaalisesti.

Panostakaa sujuvaan kokoukseen

  • Verkkokauppamme Edut ja vinkit -kohdassa nyt ladattavissa Kiinteistöliiton ohje Puheenjohtajan nuotit yhtiökokouksen johtamiseen (kirjautuneille käyttäjille, ks. Oma tili > Edut ja vinkit)! Poimi talteen asiantuntevat vinkit yhtiökokouksen jokaiseen vaiheeseen!
  • Yhtiökokouksessa noudatetaan yhtiökokouskutsun mukana ollutta esityslistaa. Päätöksiä ei voida tehdä asioista, jota ei ole mainittu yhtiökokouskutsussa.
  • Jokainen osallistuja saa ilmaista kantansa ja kysyä lisätietoja. Esityslistalla olevat perustellut päätösehdotukset auttavat osakkaita hahmottamaan tarkemmin, mistä on kyse.
  • Sihteeri laatii kokouksesta pöytäkirjan. Tehdyt päätökset tulee kirjata tiiviisti ja selkeästi.

Älkää unohtako jälkitoimia

  • Lähettäkää osakkaille kokouspöytäkirja, johon on kirjattu tehdyt päätökset.
  • Tarvittaessa käynnistäkää päätösten toimeenpano ja seuratkaa sen toteutumista. Pitäkää osakkaat ajan tasalla tarpeen mukaan.

Tietoa saat näistä oppaista:

Taloyhtiön kokousopas: Opas toimiviin kokouksiin. Kirjasta saat asiantuntevat tiedot niin yhtiökokousta koskevasta lainsäädännöstä kuin kokoustekniikastakin.

Taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus: Käytännönläheiset, lain määräyksiä konkretisoivat ohjeet taloyhtiön hallinnon kehittämiseen ja myös yhtiökokouksen järjestämiseen.

Asunto-osakeyhtiölaki ja siihen liittyvät säädökset: Voimassa oleva asunto-osakeyhtiölaki ja siihen läheisesti liittyvät asetukset yhdessä teoksessa. Lain 6 luvussa ovat yhtiökokousta koskevat säädökset.

Osakas: 5 syytä osallistua yhtiökokoukseen

Tiedätkö, miten kotitaloyhtiösi asioita hoidetaan? Se selviää yhtiökokouksessa! Kokouksessa saat tietoa taloyhtiön ajankohtaisista asioista, taloudellisesta tilanteesta ja korjaussuunnitelmista. Kokouksessa valitaan myös hallitus, joka osakkaiden edustajana hoitaa yhtiön hallintoa. Yhtiökokoukseen osallistuminen on tehokkain tapa vaikuttaa oman asunnon arvoon, vastikkeiden käyttöön ja taloyhtiön toimintaan. 

Lue alta, miksi juuri sinun kannattaa osallistua kokoukseen tänä keväänä!

1) Tietoisuus ja ymmärrys

Yhtiökokouksessa saat tietoa taloyhtiön ajankohtaisista asioista, taloudellisesta tilanteesta, tulevista suunnitelmista ja päätöksistä. Osallistumalla kokoukseen pysyt kärryillä siitä, mitä taloyhtiössä tapahtuu.

2) Vaikuttamismahdollisuus

Osallistumalla yhtiökokoukseen pääset vaikuttamaan taloyhtiön päätöksiin ja suunnitelmiin. Voit tehdä omia ehdotuksiasi, jotka voivat muokata taloyhtiön tulevaisuutta. Pääset myös vaikuttamaan hallituksen valintaan.

3) Vastuullisuus ja omistajuus

Yhtiökokoukseen osallistuminen osoittaa sitoutumistasi omaisuutesi hoitoon. Se on tapa huolehtia siitä, että taloyhtiö toimii parhaalla mahdollisella tavalla osakkaiden eduksi.

4) Yhteisöllisyys ja vuorovaikutus

Yhtiökokous on loistava tilaisuus tavata naapureita ja hallituksen jäseniä. Keskustelu yhteisistä asioista vahvistaa yhteisöllisyyttä taloyhtiössä ja lisää luottamusta hallitusta kohtaan.

5) Laki ja talous

Yhtiökokouksessa tehdään päätökset muun muassa vastikkeiden suuruudesta, taloyhtiön varojen käytöstä ja tulevista korjauksista. Osallistumalla kokoukseen varmistat, että taloyhtiö noudattaa lainsäädäntöä sekä käyttää osakkaiden varoja tehokkaasti ja vastuullisesti.

Tietoa saat näistä oppaista:

Osakkaan yhtiökokousopas: Ota selvää, mitä taloyhtiön yhtiökokouksessa tapahtuu ja miten voit vaikuttaa siellä päätöksentekoon. Mukana mallit valtakirjoille!

Taloyhtiön pieni tilinpäätösopas: Opi ymmärtämään taloyhtiön tilinpäätöstä ja keskittymään sitä lukiessa oikeisiin asioihin. Mukana ohjeet tilinpäätösasiakirjojen tarkistamiseen osakkaan näkökulmasta.

Opas taloyhtiön asukkaalle: Oppaasta saat napakat, selkeät vastaukset yleisimpiin osakehuoneiston käyttöä ja korjauksia koskeviin kysymyksiin. Mukana myös vinkkejä naapureiden huomioimiseen asumisessa.

Ostoskori
Scroll to Top