Näin valmistaudut yhtiökokoukseen

Lähestyvä kevät tuo mukanaan paitsi auringonpaisteen ja lämmön myös taloyhtiöiden yhtiökokoukset. Yhtiökokous on taloyhtiön tärkein kokous, jossa päätetään muun muassa vastikkeiden suuruudesta ja tulevista korjaushankkeista. Kokoukseen kannattaa ehdottomasti osallistua, ja huolellisella osallistumisella kokouksesta saa enemmän irti. Poimi tästä vinkin yhtiökokoukseen valmistautumiseen!

Milloin yhtiökokoukset pidetään?

Asunto-osakeyhtiö velvoittaa taloyhtiöitä pitämään varsinaisen yhtiökokouksen kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Useimpien taloyhtiöiden tilikausi päättyy 31.12., jolloin yhtiökokous on pidettävä kesäkuun loppuun mennessä. Mikään ei estä taloyhtiötä pitämästä yhtiökokousta jo maalis-huhtikuussa. Usein se onkin suositeltavaa, sillä monet tärkeät päätökset voivat odottaa yhtiökokousta, eikä sen takia kokouksen pito kannata venyttää pitkälle kevääseen.

Miksi yhtiökokoukseen kannattaa osallistua?

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, jossa osakkaat käyttävät päätösvaltaansa yhtiön asioissa. Monelle suomalaiselle asunto on elämän tärkein ja kallein sijoitus, joten yhtiökokoukseen kannattaa mennä vaikuttamaan yhtiön yhteisiin asioihin. Yhtiökokouksessa saa hyvän käsityksen taloyhtiön tilanteesta ja tutustuu naapureihin.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokouksen asialistalla tulee olla seuraavat asiat:

  • tilinpäätöksen vahvistaminen
  • vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja isännöitsijälle
  • vastikkeiden suuruus
  • hallituksen jäsenten valinta
  • tilintarkastajan ja toiminnantarkastajan valinta.

Varsinaisessa yhtiökokouksessa voidaan päättää myös muista kuin laissa tai yhtiöjärjestyksessä mainituista asioista, kunhan niistä on maininta kokouskutsussa.

Miten kokoukseen kannattaa valmistautua?

Taloyhtiön osakkaan kannattaa tutustua kokouskäytäntöihin ja kokousasiakirjoihin hyvissä ajoin, sillä hyvä valmistautuminen antaa parhaat mahdollisuudet osallistua keskusteluun ja päätöksentekoon taloyhtiön yhteisistä asioista. Epäselvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan.

Yhtiökokouskutsu on lain mukaan toimitettava aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen yhtiökokousta. Usein kokouskutsun mukana tulee myös liitteenä kokouksessa käsiteltävät asiakirjat, kuten hallituksen päätösehdotukset sekä viimeinen tilinpäätös, toimintakertomus, tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus. Asiakirjat on myös pidettävä osakkaiden nähtävänä vähintään kahden viikon ajan ennen yhtiökokousta kokouskutsussa ilmoitetussa paikassa, kuten isännöintitoimistolla.

Ota asiantuntevat oppaat avuksesi

Kiinteistömedian oppaat auttavat yhtiökokoukseen valmistautumisessa. Niiden avulla ymmärrät, mitä yhtiökokouksessa tapahtuu, ja saat varmuutta osallistua keskusteluun ja päätöksentekoon.

Tutustu kaikkiin yhtiökokoustuotteisiimme täällä >>

Samankaltaisia uutisia

Rakentavaa sanottavaa.

Ostoskori
Scroll to Top